Karp z Wójczy

 

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 21 stycznia 2011 roku w województwie świętokrzyskim.

 Karp-z-Wojczy width230

 

Wygląd:

Karp królewski charakteryzuje się kształtnym wyprofilowanym wyglądem (głowa: mała, dobre wygrzbiecenie, płetwy wyraziste). Duże łuski są rozmieszczone wzdłuż szczeliny skrzelowej i linii grzbietu, kilka łusek różnej wielkości znajduje się u nasady płetwy ogonowej. Przekrój owalny z wyraźnie zaznaczoną masą mięśniową.

Kształt:

Dobre wygrzbiecenie, zwarta forma. Na przekroju kształt owalny.

Wielkość:

Masa karpia handlowego mieści się w przedziale od 1500g do 2000g.

Konsystencja:

Karp pokryty jest naturalnym śluzem, przez co w dotyku jest śliski. Tkanka mięśniowa zwarta i jędrna.

Smak i zapach:

Mięso kruche i białe, w smaku delikatne, średnio tłuste.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju):

Ubarwienie karpia zależy od podłoża. Barwa od oliwkowej, żółtawej do brunatnej.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Produkcja karpia z Wójczy prowadzona jest na terenie dwóch sąsiadujących gmin położonych w powiecie buskim, w południowej części Województwa Świętokrzyskiego. Są to gminy Pacanów i Stopnica. W XVII wieku powstał „klucz wójczański”, do którego należały dobra Oblekoń Wielki, Biechów, Wola Biechowska, Wójcza, Wójeczka, Piestrzec i Chrzanów. Tereny te były w posiadaniu Szaniawskich, Popielów i Radziwiłłów. Książę Maciej Radziwiłł udokumentował na tych terenach prowadzenie stawów i hodowlę ryb, w tym karpia (żywienie, obsady, czynniki chorobotwórczych). We fragmencie dokumentu z 1799 roku „Inwentarz dóbr klucza Wójczańskiego” czytamy: „W kluczu Wujczańskim jest Stawów na rzece małey z źródeł płynącej In nr 6. Sadzawki In nr 6. Te wszystkie Stawy i Sadzawki są zarybione. Także jest Jezior 2”. Po II wojnie światowej obiekty stawowe zostały przejęte przez państwo, a w 2000 roku zostały wykupione i przekształcone w spółkę. Brak uprzemysłowienia terenów oraz działająca oczyszczalnia wody korzystnie wpływa na środowisko hodowli karpia z Wójczy, a co za tym idzie na jego jakość mięsa. Z uwagi na swoje wyjątkowe walory smakowe karp z Wójczy cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów, zwłaszcza w okresie Bożonarodzeniowym.

 

Źródło i foto: MRiRW

 

 

 

Dodatkowe informacje